Najlepša mesta za kampovanje u Turskoj

Gde kampovati u Turskoj?

turska kampovanje

Iako je Turska poznata po svojim kosmopolitskim gradovima, prirodni pejzaži su takođe čarobni, od zaliva okruženih borovim šumama i tirkiznim morem, do misterioznih dolina Kapadokije. Spakujte svoju kamp opremu i proverite neke od izvrsnih mesta u Turskoj.

Kelebekler Vadisi

Dostupna samo uz pomoć čamca, Dolina leptirova je dobila ime zbog, oko 105 vrsta leptira koji žive u ovom kraju gde se flora i fauna neometano razvijaju. Ponesite svoj šator (ili iznajmite neki u bungalovima) i prepustite se čistoj prirodi koja uključuje i daleku plažu koja izlazi na modro plavo more.

Hizir kamp

Smešten je kod vodopada Ida planina (Kaz Daglari) u sred prirode gde posetioci neretko provode dane pešačeći i plivajući u potoku Zeytinli. Ovdašnji smeštaj podrazumeva tri kuće i kabine, u slučaju da niste poneli šator. U kuhinji ima posuđa napravljenog od materijala koji raste u Hizir bašti. Naklonost prirodi se ovde vidi u svakom kutku. Kamp proizvodi sopstvenu energiju uz pomoć solarnih panela i vetrenjača.

Klub Amazon

Pionir u glampingu (glamurozni kamping), Klub Amazon u Bordubetu, Marmaris potpuno koristi na pozitivan način udaljenost prirode, u borovim šumama – na pet minuta hoda od prelepe plaže. Iako ne možete postaviti šator u Amazonu, njihove brojne raznolike “sobe” (od bungalova do butik karavana sa staklenim krovom) su pristupačnih cena. Pored opuštanja i uživanja u prirodi, posetioci mogu da prave piknik pod zvezdama, da posete mnoge udaljene zalive, idu u ribolov, obiđu kraj biciklom ili kanuom, pešače kroz šumu sa vodičem ili uživaju u koncertu na plaži.

Koprulu kanjon nacionalni park

Nazvan je po antičkom kamenom mostu koji prelazi preko Koprulu reke, Koprulu kanjon je raj kedra, borova i čempresa. Kanjon ide u dubinu od 400 m. Postavite šator blizu obale i krenite tokom dana u šetnju. Usput ćete proći pored ruina hrama Zevsa i Artemide. Takođe, možete ići na uzbudljiv rafting niz reku.

Jedigoler nacionalni park

Glavna atrakcija u regionu Bolu, Jedigoler je dobio ime od sedam malih jezera koja su okružena divnim šumama hrasta, bora, jova, drveća lešnika koje očaravaju svojim bojama. Pored kampovanja u ovom prirodnom raju, posetioci mogu i da se potope u vruće izvore, pešače, pecaju…

Kaja kamp

Ako bi ste pak rađe ostali u šatoru za vreme putovanja idite ka Kapadokiji, pa krenite u Kaja kamp, koji se nalazi između Goreme i Kavusin. U mestu je bazen, kupatila, tuševi, veš mašine i kuhinja. Ujutru ćete imati priliku da posmatrate leteće balone koji se kreću preko doline.

urla turska
Urla

Urla – zapadni deo provincije Izmir

Urla je malo mesto u okviru obnovljene destinacije za odmor Izmira, nepoznato stranim turistima. Ono što utiče na divnu atmosferu je kristalno čista voda i plaže, što je izuzetno pogodno za kampere. Demircili kamp tik do Egejskog mora i samo 38 km od aerodroma u Izmiru čini veoma dostupnim ovo mesto. Ovde ćete se osećati smireno, možete pecati, a najpre uživati u prirodi.

Ukoliko vas je naš članak inspirisao da odluka ovde godine bude Turska letovanje, onda pravac na planiranje ovogodišnje kamp avanture u Turskoj.